50 Dagar Med Apple Watch (50 Days With Apple Watch) – In Swedish

Idag släpps Apple Watch i Sverige, och för dig som går i tankar att köpa en, kommer här mina reflektioner.

För de som läser detta, och vill veta vilka utgångspunkter den som skriver inlägget, kan berättas att jag älskar teknik och nya informationsvägar. Inte så mycket själva tekniken bakom, utan teknik som i vad tekniken gör för oss i vår vardag. Detta är kanske något som påverkar själva bedömningen.

Apple har ofta haft förmågan att skapa nya prylar som vi själva inte vet att vi behöver, innan vi börjat använda dom. När jag fick min klocka var detta det jag såg allra mest fram emot. Att få se vad de hittat för användningsområden för en sak som mänskligheten haft runt armen i sekler. Jag var mycket fundersam på om detta skulle bli en sak som jag verkligen använde, eller en sådan där sak som upphetsar och förvånar mig lika mycket som regn en svensk sommardag, dvs inte alls.

  Foto 2015-05-25 19 38 12

Foto 2015-06-30 19 25 30

Så, hur har det varit då? Det har varit blandat, och det har – som alltid med Apples produkter – varit förvånande på vilket sätt jag till slut använder den.

Det negativa, och mindre bra

* Själva kommunikationen mellan klockan och telefonen är inte alltid 100%-ig. Det finns ibland en fördröjning när man ex.vis vill svara på ett telefonsamtal i klockan. Även kartfunktionen kan kännas långsam att starta. Det här kan nog vara både hård- och mjukvarurelaterat, men i första generation av något är det nog väntat, så förhoppningen är att det fixas till i nästa generation alternativt att nästa mjukvara blir snabbare.

* Ibland upplever jag att det blir mycket klickande på klockan för att komma åt grundläggande funktioner. Jag trodde att det skulle gå över, men det är lite av en “sten i skon”. Jag har inte laddat ner betan för nästa version, men har sett att det nu ex.vis finns fler favoriter att välja på osv. Kan bara hoppas att de hittar nya sätt att klicka sig runt bland apparna.

Det positiva

* Taptiken (hittade inget svenskt ord för Taptic Engine), dvs på det sätt som klockan talar om för mig att något har hänt. Det här kan tyckas vara en liten grej, men det här är verkligen Apple när det är som bäst. Små små knackningar på handleden talar om att nu är det dags att titta ner på armen. Det kan ex.vis vara när man använder ett SMS kommer, eller att jag behöver röra på mig. Det är också en bra funktion när man använder navigeringen. Istället för att en röst ska stänga av musiken varje gång något händer, så knackar klockan försiktigt på handleden och man kan se vad om man ska svänga vänster, höger osv. Det här är en funktion som man man verkligen måste uppleva på egen hand!

Apple Watch - Directions    Apple Watch

* Motion/Hälsa. Jag kan nog ärligt säga att klockan har fått mig att ta hand om mig själv lite bättre än tidigare. Sitter jag ner för länge får jag en vänlig, men bestämd uppmaning att “nu är det dags att stå”. Om jag tar en tidig morgonpromenad kommer det snart en liten notering “Bättre start på dagen än normalt” osv. Visst, det här är saker som de flesta av oss vet och förstår, men just att få uppmaningen blir snabbt en naturlig del i vardagen. Att klockan dessutom mäter pulsen, antal steg och inom kort kan upptäcka sjukdomar (genom ex.vis att känna av om handen skakar eller ej) är en spännande utveckling. Mer information om detta finns på Apple.com, under deras “Health-kit”.

* Använder telefonen betydligt mindre. Det här är kanske den mest påtagliga förändringen, och det är en större förändring än jag trodde. Tidigare gick jag alltid med telefonen i handen för att vara med när något hände. Nu lägger jag nästan alltid ner telefonen i väskan eller fickan, och använder telefonen istället. SMS (man pratar in dom enkelt och smidigt), svara i telefonen, byta låt osv gör man enkelt från klockan, och har man dessutom hörlurarna kopplade till telefonen så styr man det mesta från klockan. Längre mail, och längre nyheter läser jag dock fortfarande hellre på telefonen.

Övrigt

Vilken av modellerna ska jag köpa? Jag köpte själv den billigaste modellen, och är mycket nöjd med den. Skillnaden mellan de olika modellerna är glasets styrka, och armbanden. I jämförelser som gjorts mellan hur bra skärmarna är att titta på i solljus har dock den billigare klockan fått bättre resultat. Vad gäller armbanden så finns det en uppsjö andrahandstillverkare som erbjuder allt från läder, till stål osv. Att jag lutar mot att rekommendera den billigare klockan är nog ingen överraskning om ni läst så här långt. När det gäller storleken på klockan har jag inte testat den mindre varianten, men kan tänka mig att den skärmen kan kännas liten i längden.

Avslutningsvis; tycker jag att en Apple Watch är ett bra eller dåligt köp? Tror det beror lite på hur man använder teknik i vardagen. För den som gillar informationsflöden, och vill vara med i framkanten av ny teknik så är det nog ett ganska lätt beslut (förutsatt att man tycker att priset är ok). För den som vill slippa barnsjukdomar (visserligen få), är det kanske bättre att vänta till nästa generation. Jag hoppas att det snart också ska gå att använda enbart klockan som telefon, dvs att gsm-kortet antingen sitter i klockan, eller att Apple släpper en riktigt liten variant av telefon (i storleksklass med vissa av mobiltelefonerna under 2000-talet).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s